Sfintii Apostoli Petru si Pavel, Popesti

  1. Home
  2. »
  3. Brazi
  4. »
  5. Popesti
  6. »
  7. Sfintii Apostoli Petru si Pavel, Popesti
BisericaPopesti
Adresa:
Popesti, Brazi
Descriere:

Biserica Sfintii Apostoli Petru si Pavel, Popesti

Este situata in satul Popesti, com Brazi la 15km de sud-est orasului Ploiesti.
Numele satului se presupune ca vine de la nepotii unui calugar care s-au asezat in aceasta zona. Erau numiti „fii popii” sau „Popestii”.
Initial satul se intindea si in partea de vest a actualei asezari, dar in urma unei epidemi de ciuma, locuitorii s-au retras, biserica ramanand la marginea vestica a satului.
Biserica parohiei Popesti cu hramul „Sfinti Apostoli Petru si Pavel” dateaza din anul 1832. Singurul document in acest sens, este piatra de pisanie, scrisa in limba greaca , care atesta urmatoarele:
„Aceasta biserica a fost ridicata de doctorul Arsachie in memoria sotiei sale, Anastasia, moarta in anul 1832. Lucrarile s-au finalizat in anul 1835.”
Acest text tradus in limba romana, a fost gravat in partea de jos a pisaniei in anul 2011, la initiativa preotului Andreescu Neculae, pentru ca informatia sa fie pe intelesul credinciosilor.
Preoti cunoscuti care au slujit in acest sfant lacas de rugaciune pana in anul 1986, in mod descendent au fost: preotul Gheorghe Gherghiteanu, preotul Jingoiu, preotul Milea.
In anul 1986 a fost adus prin transfer ca paroh, preotul Andreescu Neculae.
Intre anii 1986-1993 s-au executat lucrari de reparatie si picturain fresca. In anul 1993 biserica a fost resfintita de un sobor de preoti in frunte cu Preasfintitul Episcop Roman Ialomiteanul.
Intre anii 2004-2012 au fost executatea urmatoarele lucrari:
•    Consolidarea biserici;
•    Pictura in fresca executata de preotul Misca Alexandru, din Bucov;
•    Casa social-pastorala care are in componenta, la parter, o sala folosita drept capela si in alte scopuri, iar la etaj trei camere unde sunt amenajate biblioteca si arhiva parohiei, sala de primire, dormitor pentru oaspeti.
•    Monumentul eroilor;
Lucrarile au fost executate cu sprijinul financiar acordat de primaria comunei Brazi  si al enoriasilor.
In urma lucrarilor ce le vom executa, reparatie clopotnita, inlocuire strani si catapeteasma, pavaj in jurul bisericii, preconizam ca in anul 2013 sa solicitam Preafericitului Parinte Daniel, Patriarhul Biserici Ortodoxe Romane, sfintirea acestui sfant lacas de rugaciune.
Satul Popesti poate oferi vizitatorilor urmatoarele obiective:
•    Statuia lui Antonie-Voda domnitor al Tarii Romanesti, in curtea scolii generale cu clasele I-VIII, care ii poarta numele;
•    Fantana Brancoveneasca, o fanta, de mica adancime, unde prin luciul apei se poate vede o inscriptie in piatra care atesta originea ei brancoveneasca;
•    Raul Prahova si padurea Stejaru unde foarte multi locuitori din localitatile vecine petrec clipe de relaxare in timpul verii;
•    Biserica Sfintii Apostoli Petru si Pavel;
Toate acestea sunt obiective cu real potential turistic.

PAROHIA POPESTI
PREOT: DRAGOS FLOREA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed

Send message to listing owner

Send message to moderator

Meniu